Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Bila baby tidur…

Orang kata banyak benda yang boleh dibuat bila baby tido i.e bila dalam pantang. Ye ke?…apart from having my own sleep (yelah, malam bangun/berjaga menyusu baby plus kalau baby cranky macamana?), facebooking (alah, ni kejap jer, bukannya the whole day pastu siap baca profile kawan-kawan) and doing the laundry (basuh baju baby, baju family lagi…pastu petang nak angkat baju, pastu lipat…)…oh yeah, plus ironing, apalagi yang boleh dibuat?…oh yeah, when you will be having a new boss with high expectations, reading work materials should be added to your list….apa?…baca work materials masa berpantang?..apa  ingat orang berpantang takde keje lain masa berpantang??…eee…stress betul…Lagi few days to start work (dahla cuti 60 hari jer..ketinggalan betul)….and I’m not looking forward…yes, especially bila appraisal tak memberansangkan….cuti pun tinggal sikit, dahtu next year boss baru masuk mesti dia ada high expectations and I’m 2 months behind…rasa macam nak resign jer….kan bagus kalau  takyah …

Motherwear Nursing Clothes

Using HopShopGo, I managed to buy Motherwear nursing clothes, which are not available in Malaysia. I can tell you that shopping using hopshopgo ni can be addictive ok…..mana taknya, your goods memang sah akan sampai, bukannya macam if you buy direct through e-bay, barang tak sampai langsung!..Taktau mana perginya, ntah-ntah disonglap oleh sesiapa…nasib baik barang yang we all beli thru e-bay tu just RM60 jer…bukan ratus-ratus…Bila you create account kat HopShopGo ni, you will also have a US address so that your goods will be shipped to that address before they are sent right to your doorstep in Malaysia. They will also promptly send an email update to you when they shipped the goods and when the goods reached port/focal warehouse.So, after a few days from order, barang pun sampai..(gumbiranya hatiku…)I bought the two nursing wear (gambar baju biru and maroon nih…)…Memang puas hati…kualiti baju pun best…addicted nak shopping kat Motherwear lagi…actually banyak lagi USA online shops tha…

First Photobook

My husband loves to take pictures and so he made a compilation of all the pictures he took of Amir and made this photobook. It really looks professional and the quality of the print is excellent. First he would do the arrangement and compilation of the pictures and composed the write ups in the special software for Photobook. Then, we just have to select the book itself at the website and pay online. A few days later, a parcel came, and it was Amir’s Photobook!The ‘parcel’Go to the webbie if you are interestedHow it looks like..cover and back..Inside…Start with Volume II….Volume I tengah dalam proses…Mind the pink ultraman pyjamas…Amir with his first Photobook…Bila compare this Photobook with my scrapbook album, memang jauh beza cantiknya Photobook nih…I punya yelah, scraps kan…so byk tampal, gunting and stickers plus the pictures (yang di cuci kat kedai jer…)…jadi tak semangat nak continue scrapbook album Amir yang baru mencecah bulan ke-9 dalam kehidupannya…tapi hubby kata, takpe, t…

Potong rambut di Kool Kutz Inc

This is not Amir’s first time potong rambut kat kedai…dah beberapa kali dah dia potong rambut kat kedai mamak ngan atuk and abah dia…kali ni saja-saja ibu dia nak bagi dia rasa potong rambut kat tempat best sikit…for keep sake memories jer…The place was Kool Kutz Inc at Bangsar Village I. I came across the place when I was having lunch with my colleagues….tiba-tiba ternampak macam ada tempat duduk special for kids…the I thought..’hmmm bawak Amir potong rambut sini mesti dia suka…’Kool Kutz Inc in Bangsar Village IHe straight away chose this carOk, chop chopLagi…Potong kena betul-betul ni…The damage was RM35…mahal tapi Amir was so happy and he was obedient the whole time and thenafter….this was the only time he can experience having his hair cut in a toy car…nanti dah besar takleh dah kan….so, sebagai ibu mithali…(hehe)…ibu telah membelanja pemotongan rambut di kedai tersebut…tapi sekali ni jelah ye…hehe…lepas ni abah bawak gi kedai mamak balik…p/s: by the time entry ini ditulis, rambu…

Newborn and jaundice

Why must newborn nowadays kena jaundice?…I mean mostly mesti kena especially baby boys…Some say pemakanan ibu, tapi, pemakanan yang macamana?…Baru-baru ni my baby kena jaundice…level dia dalam 300+ so kena admit immediately ke DEMC…Berikut excerpt diambil dari leaflet DEMC:Jaundice ialah satu keadaan di mana mata dan kulit berwarna kuning. Keadaan ini disebabkan oleh bilirubin yang berlebihan di dalam darah. Bilirubin ialah sejenis kimia dalam darah yang dihasilkan oleh pemusnahan sel darah merah. Ia dibuang melalui air kencing dan najis. Bilirubin yang berlebihan akan menyebabkan otak/ sistem saraf rosak dan bacaan yang terlampau tinggi boleh menyebabkan kematian.Bayi yang berisiko untuk mendapat jaundice adalah, ibu yang mempunyai darah O (tapi I AB), ibu yang rhesus negatif (tapi I positif), sejarah anak yang ada jaundice (yes, Amir dulu ada), ibu yang mengidap kencing manis (hmm..takde..), bayi tidak cukup bulan (Amar cukup bulan), bayi yang mempunyai berat badan kurang dari 2.5 k…

Walaupun tak dapat pegi Uniqlo…

Yes, finally Uniqlo entered the Malaysian market, the biggest flagship store in South East Asia pulak tu, mind you…..Sadly, I was not ‘well’ to join the crowd berebut-rebut nak grab baju/seluar murah-murah…kena berpantang dua bulan…so, my hubby lah pegi jalan sana jap cuci mata sebab kesian pulak kat dia 2 minggu lebih dok umah jer jaga I n baby besar n baby kecik…Balik-balik..heeeeee……dapat baju best lah…but I think the price of my baju is not so cheap…but my hubby got a RM49.90 jeans….tu yang best tu…Dapat jugak baju best..heheSome people say what is so special about Uniqlo nih…baju dia sama jer cam baju-baju kat kedai lain…as for me, I memang all-things-Japanese-fan so Uniqlo ni agak special..sama seperti Kinokuniya, Daiso, 100 yen shop (kedai yang hidup segan mati tak mahu dah kat Mesia nih) and Shojikiya. Now, I’m just waiting for my other favourite shops to enter our market; Muji and Takashimaya.

Pengalaman bersalin di DEMC

Since the first time I saw the Executive rooms in DEMC, memang agak berangan nak rasa tido satu malam kat situ…well, termakbul jugak permintaan tu sebab air ketuban dah pecah so memang kena admit…memang best ala-ala hotel and spa gitu…hehe…enjoy lah makan suma sebab tak beranak lagi kan…jom kita tengok interior dia dulu…Single Executive Room – carpeted and AstroKeadaan toilet yang awesome…look at the shower headAda fridge and safety boxSnack – coz I missed the lunch time…My first meal (dinner)…ikan masak lemak with pesto tomato soup and caramel pudding as dessert…Focus jap…Breakfast – scramble eggs…yum!Last scrumptious meal before I gave birth….my Amir enjoyed it so much!The day my water broke, I was happily enjoying Aglio Oglio and Ice Chocolate in Marmalade then a colleague had to rush me back to office and I had to wait for my hubby to come and send me to hospital…then starts the string of hospital-food as featured here…hehe…(hospital food pun yummy ok…)I gave birth time Maghrib an…

Ikut Pa and Ma…

Haritu I bought this Pa & Ma magazine saja-saja baca pasal baby….and I came across this recipe…hmmm….best jugak kalau dapat main/makan ngan Amir ni…True enough, Amir memang excited giller ngan project ni…tengoklah the mess and the cheeky face…Siapkan bahan-bahan dulu…Ikut resepi betul-betul..Look at his cheeky faceNah, lihatlah hasilnya…kitorang amend sikit bubuh goldflakes…baru crunchy…Lepas dah buat penat-penat dengan mess semua…dia taknak makan pulak, sabar je tau….dia jilat-jilat chocolate sauce tu jer…hish…..I pulak yang ‘terpaksa’ makan….the next time for this activity would be quite some time… manis lah…..

Hantaran tunang adiq

Last two weeks we all went to Melaka for rombongan pertunangan my younger brother…Just a simple ceremony of tunang…with hantaran 5 berbalas 7…..My mom kata orang tunang takde hantar sirih junjung tapi tepak sireh….tepak sireh ni disewa from a shop in Plaza Masalam…nice kan?Tepak sirehClose up tepak sirehBarang-barang lain simple-simple jer…macam kek,…mom ordered kek lapis sarawak yg best di dunia…’kek lapis cadbury-oren’…kek ni memang our favourite sangat…Kek dihiasi flowersSepasang kain (untuk dibuat baju) and telekung…both letak dalam box macam ni jer…Kotak senangA basket of fruits……yang ni I was in charge…mula-mula tu carik buah kat Giant lah, Grocer Village lah…tapi semuanya tak best sampai la I Googled and found MBG Fruit Shop…walhal kedai MBG ni merata-rata kat Shah Alam kan…so, situ memang heaven for fruits…macam-macam buah ada…so my mom and I bought Australia’s Sweet Navel Orange (perghhh….orange ni memang best di dunia ok…tak masam macam Sunkist langsung!…manis jer manjang…),…

Of heater, air cond, ice cubes and sweat

Being 8 months ++ pregnant is like being a heater. I feel hot all the time. Nothing beats a full blast air-cond, all day, be it in office, home or in a car. Feels like installing air-cond in my mom’s kitchen too. Why? Because that’s the hottest place at home. But yeah, I could not put air-cond in the kitchen, it’s kinda weird coz normally the food smell would be stuck to our clothes. basically, no ventilation. I mean, how many people put air-cond in their kitchen? maybe ada la but generally in Malaysia kureng la kan…It’s totally different when I was in the UK. The kitchen was the coolest place. Reason: No heater in the kitchen, well, maybe ada tapi tak pernah rasa pun…it was still cold…brrr….how I wish I am in UK at this 8 months + pregnant.Ok, back to Malaysia, because the weather is so hot, I always resort to iced drinks even for breakfast. I know it is not good but thinking that I won’t be able to have iced drinks during confinement and 6 months after, I even munch the ice cubes no…

Red Velvet Cake

I first ate this tantalizing cake at my aunt’s house, for her son’s birthday. Then, on my mom-in-law (MIL) open-house last week, I ordered it because I just could not resist the taste (even the one in Delicious pun kalah ok).The cakeMula-mula potong untuk disimpan dulu…kang habis, haru jer…A slice of it…yum yum…Yummy sangat…tengok je lah gaya Amir….he likes it too…Mmmm…sehingga menutup mata…“Pada pendapat saya…memang best lah kek ni……nanti beli lagi ye ibu…”The baker who made this marvelous cake lives in Ampang and she usually bake for Petronas functions/staff orders. if you wanna try, let me know and I will refer you to her…..

Coming soon…

Dah lama giller tak update sini…must have been lack of activities and tahap kemalasan yang melampau…anyways, just a snapshot of what’s coming soon…until then, nothing much…Pic courtesyJo

What a rip off!!!!!!

I have received a phone call from GM’s office and as an apology, De Palma Ampang invited us for a buka puasa in Ampang and that the GM himself would like to meet us personally. As much as I am happy, I obviously had to decline the invitation because the distance between Shah Alam and Ampang is far + traffic jam and everything. The secretary said an official response will be coming my way soon.This is what I call a professional response. However the way it is, the customer should always be treated well and I personally think that the prompt action and professionalism of the hotel is now commendable.Berbuka puasa in De Palma Inn Shah Alam, that is… seriously not worth RM45!!!!…..ok, memang la murah tapi Hotel Carlton pun lebih kurang jer….(around RM49 and hello Restoran Barra kat Ampang tu pun RM30 je ok…)..Ceritanya macam ni, I book kat De Palma for berbuka on 6th Sept 2010 (Monday). I book pun like a week earlier ok, kononnya nak sambut birthday my dad kat situ…lagipun, kitorang every…

Murtabak Maggi Den

The other day while I was browsing Proudduck, I saw a picture of murtabak maggi…memang nampak best and meleleh air liur..(yelah bulan posa kan…)…anyway, I decided that day to make murtabak maggi for berbuka puasa…For the recipe, I asked Is…and after that roughly boleh tau camne nak buat…Is kata letak diced potato lagi sedap…and so I tried…ni lah hasilnya:My murtabak maggiClose up sikit…Disebabkan penat, I just managed to make 5 of those……penat weh…ntah kenapa ntah…tapi sebab nak makan sangat, teringin sangat….ku sanggup juga….hehe…

Buka Puasa di Madam Kwan

Hari tu my hubby and I buka puasa di Madam Kwan….dia teringin nak makan nasi goreng Madam Kwan tu..hehe…lagipun, since I went to the Parenthood Expo kat Mid Valley tuh, alang-alang buka kat luar je lah…We ordered tak banyak food coz takut membazir la pulak kan…Fried Dim Sum as appetiser…memang sedappp!!Beef rendang as lauk sampinganNasi goreng share 2 orang…portion dia kan banyak….Hubby peminat tegar teh tarik…I just ordered mango juiceSago dia biasa jer…I prefer the one in Brisik, Jaya One…yang tu masyuk and sejukkk!!!Tapi yang paling tak best, we ordered banana fritters with ice-cream tuh kan…tak sampai-sampai ok…last-last we cancelled je order tuh…dah la lama tak makan…dia buat hal camtu lak…anyways, both of us dah kenyang so tak kisah sangat lah labu…