Skip to main content

Kita memang macam tu...

Kita memang masyarakat yang harmoni. Kita boleh hidup bersama walaupun kita berbeza agama, budaya dan bangsa. Ya, kita memang boleh....Kita boleh bersabar...ye, tapi sampai bila?

Adakah kita akan bersabar kalau train asyik delay jer? or bila 'train mengalami gangguan teknikal'? Boleh ke kita bersabar lagi jika problem tu berlarutan sehingga 3-4 jam? Sampai berpeluh-peluh, takde tempat duduk di station (seats takde backrest pulak tuh)? Sampai terlewat untuk interview, exam? etc etc.....?

Apa gunanya beratur, tapi bila train datang, semua berpusu-pusu, berebut-rebut, bertolak-tolakan tak mengira bangsa, lelaki ke, perempuan ke, tua atau muda, orang tua, OKU, perempuan mengandung, ibubapa dengan anak-anak kecil/baby.......what is the f****** use of lining up?

Yang dah selamat masuk train boleh pulak bersuara, "Take another train la", then continues, "roti saya pun dah lembik"......."yeah, and I'm pregnant, f*** you!"

Kenapa nak concern dengan roti dia yang dah lembik walhal orang mengandung ni dah tersekat kat pintu tak boleh masuk atau keluar. "You take another train la, pandai cakap", "Did you actually queue up to get in?"

These are some of the real-life scenarios faced by daily commuters. Kepada pihak yang berkenaan, you know who you are...CEO pun dah tukar 3 kali, yang terbaru appointed since June 2009..come on, do something...gunalah duit tax kita bayar (oklah, only 10% of us pay our taxes) but please la, please please improve your service. You carry more than 100,000 passengers per day man. Kalau asyik delay jer, train rosakla, sapa tak naik gila? Oh ya, masakan tak rosak, train zaman bila you all pakai nih?....

Baru-baru ni Kerajaan Jepun menghadiahkan kita 10 gerabak used-trains secara percuma. Of course, kalau second-hand pun, kalau datang dari Jepun mesti berkualiti tinggi. Adakah kita akan mampu menangani masalah dengan pemberian percuma ini or adakah aliran transit baru yang dicadangkan dari Puchong ke Damansara will solve the problem? or keputusan silap membeli 40 buah lokomotif diesel elektrik (but they said they did not ask for it, Kementerian yang suruh beli)...And don't get me even started on the traffic problems....

Tell you what, the trains will be filled with foreigners (PATI or PADI) while we will still buy cars (one for each individual in a household) jamming up the roads, thinking" Hmmmpph...I'd rather be in a traffic jam listening to radio, having my McD breakfast, putting on my mascara rather than be in a sardine-jam-packed trains".

Oh ya, did I mentioned kita ni masyarakat yang boleh....boleh bersabar sebenarnya....these practices make our tolerance level very high.....tapi kalau perut dah kosong, cuaca panas, orang bersesak-sesak, semakin lama semakin ramai (yelah, train tak sampai-sampai), sistem tak sistematik..tell me, boleh kah kita bersabar lagi? These will create monsters in all of us.

Agaknya kalau sistem Jepun tak sistematik, lets say la for just one whole day, you all rasa boleh ke orang Jepun maintain their cool? They somehow will become monsters too....(then the next day sure syarikat train kat Jepun tu akan tunduk sujud meminta maaf, or CEO dia letak jawatan or mungkin menteri transport dia akan letak jawatan).

Oh well, takde maknanya komplen tapi takde tindakan. Just ibarat mencurah air ke daun keladi. I bet you, sistem train kita takkan berubah menjelang 2020 pun. Not like it did change 10 years ago. Dahla tagline "the preferred transport"...hahahaah geli ketiak dengar. Nak buat macamana, kita kena terima jer lah hakikat ni, kena bersabar jer lah....dah kita memang macam tu.

So, I akhiri entry yang lain dari yang ini dengan adegan ni (adegan yang sama tiap-tiap hari ok) station KL Sentral posted by Karthigeya1980 in Youtube. Enjoy...hahaha

http://www.youtube.com/watch?v=ksIC6bCqQ50


Comments

Iz said…
kat Malaysia ni kalau orang ramai jadi monster pun, takdenya CEO or menteri nak letak jawatan. Entah2 orang ramai tu yang kena masuk ISA kononnya melanggar akta keselamatan dalam negeri. Negara kita ni nama je demokrasi sebenarnya tak pun.

Keretapi Tanah Melayu memang lembab. I la salah sorang orang yang sanggup meredah jem sebab tak rela berhimpit dalam komuter sampai badan pun naik busuk. Mana taknye, berhimpit2 selagi boleh.

Sakit hati
Almiraz said…
Memang sakit hati.....bila kita nak berubah?...bila sistem2 nak berubah ke arah kebaikan?...semuanya pakai duit n favouritism je..naik kereta jelah senang hati walaupun jammers to the max!

P/S: Duit dah kumpul, tinggal nak beli kereta apa jer...heheheh (wah berlagak)

Popular posts from this blog

Jelly Bunny in KLCC

A hybrid of Jelly Beans and Hunny Bunny…..Hehehe..I’m just joking…Attention shoe lovers! Jelly Bunny is a new shoe shop in town yawl! Situated just beside Tong Pak Fu on the Concourse floor (opposite Uniqlo, walk from Isetan towards Candylicious) I reckon this would be the new craze….(will it make the pitch again?? A blast in the past, from the 80s??)…we’ll see….Jelly Bunny KLCCAt first I thought the shoes are made of real ‘jelly’. They smell exactly like jelly beans ok. Sniffing them just confirmed to my hypothesis….hihi….Silly me, I was too excited about the jelly thing and told my friends that the shoes are made of jelly…..my friends sniffed my shoes too…(sorry gals). In actual fact, the shoes are made of jelly rubber and it’s from Thailand. It is purportedly to be soft and flexible and will not cause blisters.Let’s see what they have in store:Jelly Bunny Olga BowJelly Bunny BrunaJelly Bunny LiviaTop and middle: Teresa, Bottom: DanielaJelly Bunny IsabelaLarissa and BrunaJelly Bunny…

Pengalaman bersalin kali kedua di DEMC

If you read my post about Pengalaman Bersalin di DEMC, you would know that this is my second post about giving birth in DEMC, cuma kali ni special sikit hehehe…. Actually, when I was already 40 weeks, we booked an executive room, read about My Third Pregnancy……kira dah prepare semualah…On my due date, Dr. Norleen said come back on Monday to be induced. My Dr., as usual was so calm and softspoken…I really love her…the best gynae ever lah…don’t know how to describe how much I love her… dia rileks je, cakap enjoy the weekend dulu…go have a treat. So, apa lagi, husband treated me with food lah…heheheh…pegi jalan-jalan carik makan…So on the 5th of May, I was induced sebab kira dah overdue by 3 days…..Dr. pesan have a good breakfast and come…and so I did…I was induced at 9.30 am and gave birth at noon…agak cepat…maybe sebab kandungan dah ‘ripe’ sangat kan…sakit beranak, jangan cakap la….memang sakit gile…kira satu achievement la (for me la)…..and so, hadirlah seorang baby girl dalam hidup k…

Joe’s 47500 Barbershop and Kitchen

Yo yo wazzup yaw'll?...How's your week?...Hehehe...Last Saturday we went to Joe's 47500 Barbershop to get a haircut...errr..for my guys...ie. Amir and my husband....(Amar is still small, plus he can't sit still so he just tagged along).Joe’s 47500 Barbershop SS 15 SubangJoe’s Barbershop business hoursJoe’s Barber – Prices for Cut and Shave Joe’s Easy RiderVintage radio at Joe’s BarbershopAnother vintage radio at Joe’s BarbershopWe reached there about 1 o-clock and it was good that there were not many patrons yet. We headed straight to the Kitchen to fill up before having our hair cut. I won't be having a haircut, so I was busy taking pictures here and there. We ordered Pepperoni pizza and Joe's Chilli Dog. For drinks, we ordered ice lemon tea, soya bean and I ordered iced latte...(wondered why I ordered this coz i don't drink coffee)...anyway, nasib baik sedap iced latte tu. Joe’s Pepperoni Pizza RM19Joe’s Kitchen MenuJoe’s Chilli DogAmar approves the pizza…