Six months : Checklist for me, hubby and baby

Pejam celik pejam celik, I am now 6 months preggy...bila tengok barang-barang baby, dah jadi excited. Actually barang lama Amir dulu ada lagi. Just need a few more necessities. Ye, necessities ye, bukannya mobile cot yang berharga RM250 - RM300!!!...macam ni....

Giller mahal ok.....buying a mobile cot should not burn your pocket...Lagi satu, a very nice and soft baby towel with 4 washcloths...RM69 ok!!...kenapalah benda2 best macam ni mahal??...So, I dah tak jadi beli, tunggu tau gender baby then baru shopping, kalau girl, excited sikitla nak shopping baju-baju pink and purple, tapi kalau boy, alamatnya I bukak luggage bag lama and basuh baju-baju lama Amir..

Talking about necessities, there are many sites such as Similac.com and Hanisamin.com that help you to do a checklist for your baby and hospital needs. You can easily print them and later just tick-tick jer...My list is as follows:

Necessities at the hospital + home

General

- Hospital card
- IC
- Camera
- Handphone + charger
- iPOD - hopefully Scramble will help to divert early Braxton Hicks
- Snacks + Air Zam Zam / Air Selusuh
- My pregnancy book - manalah tau kalau-kalau nak tulis lepas bersalin nanti

Personal care items
- Toothbrush + toothpaste
- Facial wash Amway ku
- Madame maternity pads
- Disposable panties - this is so important
- Lipgloss - nanti bibir mesti kering punya
- Hairband + tudung

For labour
- Massage oil -kali ni nak try Lavender scent
- Hot water bottle
- Small ball - nak genggam kuat-kuat
- My hubby by my side - most most important person

My clothes
- Kain batik - yang paling penting sekali
- Loose clothes
- Non-slip slippers - have to put new tapak for my old Crocs
- Underwear
- Nursing pads - brand Pureen best
- Nursing bras - need 2 more from Fabulous mom...now kan ada sale
- Thick socks

Baby's necessities
- Mamypoko newborn - need a few
- 2 pairs of babysuit
- Booties + babyhat + socks
- Barut
- Minyak telon Amway - I suka yang ni
- Blanket
- Baby wipes + shower gel + powder - ni kena tunggu Pureen warehouse sale next week nih...
- Mobile cot - dah beli murah punya brand Simple Dimple...ok gak...RM39.90 jer
- Baby toys - Amir punya banyak

Hubby's necessities
- Kain pelekat
- Sejadah
- T-shirts + pants
- Magazines
- iMAC - he insisted but I tak setuju sangat...lelaki kan susah nak multi tasking. Tengoklah nanti
- Toothbrush + toothpaste

Travelling necessities
- Carseat - untuk perjalanan balik rumah
- Cushion - for me sebab nanti gegar2 dalam kereta...(cheh)
- Stroller Peg Pereggo- Amir punya yang lama dah ada dah
- Infant carrier - dah ada
- Baby bag - hubby yang excited nak beli coz dia nak bawak barang baby

Masa pantang
- Set bersalin Amway + NR (wah ada 2) - satu pakai yang lama satu lagi Thanks Kak Mel!!!
- Tukang urut - Mak Nah (dah call and book)
- Cik Dah -VVIP
- Quaker oat/Nestum - untuk melancarkan ehem ehem
- Pati ikan haruan - kalau nak cepat baik, silalah minum

Back to work
- Medela Swing - nak pi trade in my Mini E next month kat Ampang
- Storage bottles - need 3 more
- Storage bag - dah ada Simple Dimple punya yang kiut miut
- Ice pack - pun dah ada satu
- Nursing clothes - need 2 more
- Bottle warmer - perlu ke ni?...this is another RM200- RM300...adoii
- Maid or Nursery??

So, korang rasa cukup tak barang-barang ni?...List ni korang rasa ada tak yang tertinggal-tinggal? List ni was based on previous experience masa lahirkan Amir dulu.....Advise yek kalau ada apa2 yang perlu ditambah......TQ

8 scribz:

Puteri Bukit Raja said...

Are you migrating to another country with all those things which you listed there? hiakz hiakz

Almiraz said...

hahaha...yeah, first the labour country, then confinement country later after that back to work country!...it's not dat easy Jo, not easy....hehehh

Joanna Woon said...

I know it's not easy! Even sounds scary to me at times when I thought of having babies.

Since that day we visited the supermarket and saw that S-26 costs RM90 per tin, that image stuck in my head and never erasable.

HaniCheLat said...

agreed. barang bay yang best2 memang mahal, kan.. so , have to prioritize, esp bila untuk anak no, 2,no 3.. hehehe.. like me, yang 2nd pun boy, so tak banyak sangat i spend, but when yang no3 tu girl.. hahaha.. macam shopping untuk first baby pun ada gak..

erm, your checklist kan, untuk baby tak nak bawa baby oil? biasa they use to clean up the newborn kan?

Almiraz said...

HaniChelat: Baby oil dulu takde bawak pun...bila lahir je baby, nurse dah cepat2 bersihkan n tunjuk baby...taktau la pulak bila dia apply oil tu...but, should I just bring J&J baby oil?..manalah tau kan...

Still Ida said...

hubby..checked.

hehe..hubby pun masuk dlm checklist yea..:)

Almiraz said...

Still Ida:...hahaha..yes yes, after all, it's because of him rite?..hehehe

Iz Yahya said...

Oleen macam nak pindah. hahahah.

Related Posts with Thumbnails