Projek masak hari ini: Nasi goreng malas or senang

Senang or susah actually it depends. If you have leftovers of sambal belacan, ikan or ayam goreng and other leftovers such as sayur kacang buncis semalam or kacang panjang goreng. Thus, ini memang nasi goreng senang.

First, mix leftovers tadi dalam periuk nasi . I have my little helper to demonstrate.

DSC_0005 [800x600]Mix rice with the leftover sambal

DSC_0002 [800x600] Leftover rice and shredded chicken

Then, kalau rajin, goreng ikan bilis or telur goreng and mix together with the mixture dalam periuk nasi tadi. Kalau rajin lagi, potong carrot kecik-kecik or if malas just put some frozen mix veg but this one you will have to put aside dulu.

DSC_0004 [800x600] Sambal belacan semalam

Hiris bawang putih and bawang merah. Tumis and add seketul kiub ayam. Lepas tu masukkan mix veg tadi +salt + pepper + aji (if you like). Bila nampak dah ok, masukkan campuran nasi tadi. Api slow, kacau, kacau dan kacau. When you are satisfied that semuanya dah sebati, kuatkan api and kacau lagi sikit. Then terus tutup api and serve. Siap. Prep time dlm half hour (kot)….

Err…gambar tak sempat ambik pulak….lapar sangat kot terus ngap jer…until next project….heheh

4 scribz:

Mohammad Alias said...

nasi goreng malas pun sedap....i suka

Almiraz said...

Senang la u suka....senang keje I...hehehe...

Iz Yahya said...

tetibe i pun rasa nak berbuka nasik goreng malas la hari ni. hehe

Almiraz said...

Is...dah try buat nasi goreng malas?...ok tak?..heheeh

Related Posts with Thumbnails