Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

First Photobook

My husband loves to take pictures and so he made a compilation of all the pictures he took of Amir and made this photobook. It really looks professional and the quality of the print is excellent. First he would do the arrangement and compilation of the pictures and composed the write ups in the special software for Photobook. Then, we just have to select the book itself at the website and pay online. A few days later, a parcel came, and it was Amir’s Photobook!The ‘parcel’Go to the webbie if you are interestedHow it looks like..cover and back..Inside…Start with Volume II….Volume I tengah dalam proses…Mind the pink ultraman pyjamas…Amir with his first Photobook…Bila compare this Photobook with my scrapbook album, memang jauh beza cantiknya Photobook nih…I punya yelah, scraps kan…so byk tampal, gunting and stickers plus the pictures (yang di cuci kat kedai jer…)…jadi tak semangat nak continue scrapbook album Amir yang baru mencecah bulan ke-9 dalam kehidupannya…tapi hubby kata, takpe, t…

Potong rambut di Kool Kutz Inc

This is not Amir’s first time potong rambut kat kedai…dah beberapa kali dah dia potong rambut kat kedai mamak ngan atuk and abah dia…kali ni saja-saja ibu dia nak bagi dia rasa potong rambut kat tempat best sikit…for keep sake memories jer…The place was Kool Kutz Inc at Bangsar Village I. I came across the place when I was having lunch with my colleagues….tiba-tiba ternampak macam ada tempat duduk special for kids…the I thought..’hmmm bawak Amir potong rambut sini mesti dia suka…’Kool Kutz Inc in Bangsar Village IHe straight away chose this carOk, chop chopLagi…Potong kena betul-betul ni…The damage was RM35…mahal tapi Amir was so happy and he was obedient the whole time and thenafter….this was the only time he can experience having his hair cut in a toy car…nanti dah besar takleh dah kan….so, sebagai ibu mithali…(hehe)…ibu telah membelanja pemotongan rambut di kedai tersebut…tapi sekali ni jelah ye…hehe…lepas ni abah bawak gi kedai mamak balik…p/s: by the time entry ini ditulis, rambu…

Newborn and jaundice

Why must newborn nowadays kena jaundice?…I mean mostly mesti kena especially baby boys…Some say pemakanan ibu, tapi, pemakanan yang macamana?…Baru-baru ni my baby kena jaundice…level dia dalam 300+ so kena admit immediately ke DEMC…Berikut excerpt diambil dari leaflet DEMC:Jaundice ialah satu keadaan di mana mata dan kulit berwarna kuning. Keadaan ini disebabkan oleh bilirubin yang berlebihan di dalam darah. Bilirubin ialah sejenis kimia dalam darah yang dihasilkan oleh pemusnahan sel darah merah. Ia dibuang melalui air kencing dan najis. Bilirubin yang berlebihan akan menyebabkan otak/ sistem saraf rosak dan bacaan yang terlampau tinggi boleh menyebabkan kematian.Bayi yang berisiko untuk mendapat jaundice adalah, ibu yang mempunyai darah O (tapi I AB), ibu yang rhesus negatif (tapi I positif), sejarah anak yang ada jaundice (yes, Amir dulu ada), ibu yang mengidap kencing manis (hmm..takde..), bayi tidak cukup bulan (Amar cukup bulan), bayi yang mempunyai berat badan kurang dari 2.5 k…

Walaupun tak dapat pegi Uniqlo…

Yes, finally Uniqlo entered the Malaysian market, the biggest flagship store in South East Asia pulak tu, mind you…..Sadly, I was not ‘well’ to join the crowd berebut-rebut nak grab baju/seluar murah-murah…kena berpantang dua bulan…so, my hubby lah pegi jalan sana jap cuci mata sebab kesian pulak kat dia 2 minggu lebih dok umah jer jaga I n baby besar n baby kecik…Balik-balik..heeeeee……dapat baju best lah…but I think the price of my baju is not so cheap…but my hubby got a RM49.90 jeans….tu yang best tu…Dapat jugak baju best..heheSome people say what is so special about Uniqlo nih…baju dia sama jer cam baju-baju kat kedai lain…as for me, I memang all-things-Japanese-fan so Uniqlo ni agak special..sama seperti Kinokuniya, Daiso, 100 yen shop (kedai yang hidup segan mati tak mahu dah kat Mesia nih) and Shojikiya. Now, I’m just waiting for my other favourite shops to enter our market; Muji and Takashimaya.

Pengalaman bersalin di DEMC

Since the first time I saw the Executive rooms in DEMC, memang agak berangan nak rasa tido satu malam kat situ…well, termakbul jugak permintaan tu sebab air ketuban dah pecah so memang kena admit…memang best ala-ala hotel and spa gitu…hehe…enjoy lah makan suma sebab tak beranak lagi kan…jom kita tengok interior dia dulu…Single Executive Room – carpeted and AstroKeadaan toilet yang awesome…look at the shower headAda fridge and safety boxSnack – coz I missed the lunch time…My first meal (dinner)…ikan masak lemak with pesto tomato soup and caramel pudding as dessert…Focus jap…Breakfast – scramble eggs…yum!Last scrumptious meal before I gave birth….my Amir enjoyed it so much!The day my water broke, I was happily enjoying Aglio Oglio and Ice Chocolate in Marmalade then a colleague had to rush me back to office and I had to wait for my hubby to come and send me to hospital…then starts the string of hospital-food as featured here…hehe…(hospital food pun yummy ok…)I gave birth time Maghrib an…

Ikut Pa and Ma…

Haritu I bought this Pa & Ma magazine saja-saja baca pasal baby….and I came across this recipe…hmmm….best jugak kalau dapat main/makan ngan Amir ni…True enough, Amir memang excited giller ngan project ni…tengoklah the mess and the cheeky face…Siapkan bahan-bahan dulu…Ikut resepi betul-betul..Look at his cheeky faceNah, lihatlah hasilnya…kitorang amend sikit bubuh goldflakes…baru crunchy…Lepas dah buat penat-penat dengan mess semua…dia taknak makan pulak, sabar je tau….dia jilat-jilat chocolate sauce tu jer…hish…..I pulak yang ‘terpaksa’ makan….the next time for this activity would be quite some time… manis lah…..