Newborn and jaundice

Why must newborn nowadays kena jaundice?…I mean mostly mesti kena especially baby boys…Some say pemakanan ibu, tapi, pemakanan yang macamana?…Baru-baru ni my baby kena jaundice…level dia dalam 300+ so kena admit immediately ke DEMC…

Berikut excerpt diambil dari leaflet DEMC:

Jaundice ialah satu keadaan di mana mata dan kulit berwarna kuning. Keadaan ini disebabkan oleh bilirubin yang berlebihan di dalam darah. Bilirubin ialah sejenis kimia dalam darah yang dihasilkan oleh pemusnahan sel darah merah. Ia dibuang melalui air kencing dan najis. Bilirubin yang berlebihan akan menyebabkan otak/ sistem saraf rosak dan bacaan yang terlampau tinggi boleh menyebabkan kematian.

Bayi yang berisiko untuk mendapat jaundice adalah, ibu yang mempunyai darah O (tapi I AB), ibu yang rhesus negatif (tapi I positif), sejarah anak yang ada jaundice (yes, Amir dulu ada), ibu yang mengidap kencing manis (hmm..takde..), bayi tidak cukup bulan (Amar cukup bulan), bayi yang mempunyai berat badan kurang dari 2.5 kg atau lebih 4 kg (tak jugak, Amar more than 2.5 kg).

25102010680 [800x600] Gambar Amar bawah photolite dalam nursery…He stayed there for 4 days

Now he’s alrite tapi masa Amar kat nursery, I macam sedih-sedih sebab kena tinggalkan dia kat hospital pastu sakit buah dada sebab belum beli pam lagi…(tu la, takde masa nak pegi Ampang trade-in my Mini E with Swing)…last-last tak dapat nak pam susu…sakit ok!….beli dah beli online, menunggu pam tu sampai rumah memang menyeksakan. I had to ulang alik ke hospital just to pump susu kat hospital….luckily kat hospital ada facility nih…bagus jugak….dapat mengepam dengan tenang…hehe…

24102010678 [800x600] Pump kat DEMC…

The only way nak baikkan jaundice nih baby tu kena banyak minum susu and berak/kencing. That’s the only way, jemur-jemur ni tak menjadi sangat…plus, ibu kena minum susu kambing, not the baby ye…and after 1 week, level tu should not increase unless ada komplikasi lain yang menyebabkan jaundice tu tak baik-baik…Kena bersabar je lah…

4 scribz:

Joanna Woon said...

Take care dear.

Almiraz said...

Thanks...next week ada check up...hopefully my Amar dah ok...

Dlynna said...

Get well soon Amar! This weekend I plan nak tgk u & amar, nnt I calling2 k

Almiraz said...

Yeke nak dtg?...finally...hehe...nti calling k...

Related Posts with Thumbnails