Skip to main content

Newborn and jaundice

Why must newborn nowadays kena jaundice?…I mean mostly mesti kena especially baby boys…Some say pemakanan ibu, tapi, pemakanan yang macamana?…Baru-baru ni my baby kena jaundice…level dia dalam 300+ so kena admit immediately ke DEMC…

Berikut excerpt diambil dari leaflet DEMC:

Jaundice ialah satu keadaan di mana mata dan kulit berwarna kuning. Keadaan ini disebabkan oleh bilirubin yang berlebihan di dalam darah. Bilirubin ialah sejenis kimia dalam darah yang dihasilkan oleh pemusnahan sel darah merah. Ia dibuang melalui air kencing dan najis. Bilirubin yang berlebihan akan menyebabkan otak/ sistem saraf rosak dan bacaan yang terlampau tinggi boleh menyebabkan kematian.

Bayi yang berisiko untuk mendapat jaundice adalah, ibu yang mempunyai darah O (tapi I AB), ibu yang rhesus negatif (tapi I positif), sejarah anak yang ada jaundice (yes, Amir dulu ada), ibu yang mengidap kencing manis (hmm..takde..), bayi tidak cukup bulan (Amar cukup bulan), bayi yang mempunyai berat badan kurang dari 2.5 kg atau lebih 4 kg (tak jugak, Amar more than 2.5 kg).

25102010680 [800x600] Gambar Amar bawah photolite dalam nursery…He stayed there for 4 days

Now he’s alrite tapi masa Amar kat nursery, I macam sedih-sedih sebab kena tinggalkan dia kat hospital pastu sakit buah dada sebab belum beli pam lagi…(tu la, takde masa nak pegi Ampang trade-in my Mini E with Swing)…last-last tak dapat nak pam susu…sakit ok!….beli dah beli online, menunggu pam tu sampai rumah memang menyeksakan. I had to ulang alik ke hospital just to pump susu kat hospital….luckily kat hospital ada facility nih…bagus jugak….dapat mengepam dengan tenang…hehe…

24102010678 [800x600] Pump kat DEMC…

The only way nak baikkan jaundice nih baby tu kena banyak minum susu and berak/kencing. That’s the only way, jemur-jemur ni tak menjadi sangat…plus, ibu kena minum susu kambing, not the baby ye…and after 1 week, level tu should not increase unless ada komplikasi lain yang menyebabkan jaundice tu tak baik-baik…Kena bersabar je lah…

Comments

Almiraz said…
Thanks...next week ada check up...hopefully my Amar dah ok...
Dlynna said…
Get well soon Amar! This weekend I plan nak tgk u & amar, nnt I calling2 k
Almiraz said…
Yeke nak dtg?...finally...hehe...nti calling k...

Popular posts from this blog

Jelly Bunny in KLCC

A hybrid of Jelly Beans and Hunny Bunny…..Hehehe..I’m just joking…Attention shoe lovers! Jelly Bunny is a new shoe shop in town yawl! Situated just beside Tong Pak Fu on the Concourse floor (opposite Uniqlo, walk from Isetan towards Candylicious) I reckon this would be the new craze….(will it make the pitch again?? A blast in the past, from the 80s??)…we’ll see….Jelly Bunny KLCCAt first I thought the shoes are made of real ‘jelly’. They smell exactly like jelly beans ok. Sniffing them just confirmed to my hypothesis….hihi….Silly me, I was too excited about the jelly thing and told my friends that the shoes are made of jelly…..my friends sniffed my shoes too…(sorry gals). In actual fact, the shoes are made of jelly rubber and it’s from Thailand. It is purportedly to be soft and flexible and will not cause blisters.Let’s see what they have in store:Jelly Bunny Olga BowJelly Bunny BrunaJelly Bunny LiviaTop and middle: Teresa, Bottom: DanielaJelly Bunny IsabelaLarissa and BrunaJelly Bunny…

Pengalaman bersalin kali kedua di DEMC

If you read my post about Pengalaman Bersalin di DEMC, you would know that this is my second post about giving birth in DEMC, cuma kali ni special sikit hehehe…. Actually, when I was already 40 weeks, we booked an executive room, read about My Third Pregnancy……kira dah prepare semualah…On my due date, Dr. Norleen said come back on Monday to be induced. My Dr., as usual was so calm and softspoken…I really love her…the best gynae ever lah…don’t know how to describe how much I love her… dia rileks je, cakap enjoy the weekend dulu…go have a treat. So, apa lagi, husband treated me with food lah…heheheh…pegi jalan-jalan carik makan…So on the 5th of May, I was induced sebab kira dah overdue by 3 days…..Dr. pesan have a good breakfast and come…and so I did…I was induced at 9.30 am and gave birth at noon…agak cepat…maybe sebab kandungan dah ‘ripe’ sangat kan…sakit beranak, jangan cakap la….memang sakit gile…kira satu achievement la (for me la)…..and so, hadirlah seorang baby girl dalam hidup k…

Joe’s 47500 Barbershop and Kitchen

Yo yo wazzup yaw'll?...How's your week?...Hehehe...Last Saturday we went to Joe's 47500 Barbershop to get a haircut...errr..for my guys...ie. Amir and my husband....(Amar is still small, plus he can't sit still so he just tagged along).Joe’s 47500 Barbershop SS 15 SubangJoe’s Barbershop business hoursJoe’s Barber – Prices for Cut and Shave Joe’s Easy RiderVintage radio at Joe’s BarbershopAnother vintage radio at Joe’s BarbershopWe reached there about 1 o-clock and it was good that there were not many patrons yet. We headed straight to the Kitchen to fill up before having our hair cut. I won't be having a haircut, so I was busy taking pictures here and there. We ordered Pepperoni pizza and Joe's Chilli Dog. For drinks, we ordered ice lemon tea, soya bean and I ordered iced latte...(wondered why I ordered this coz i don't drink coffee)...anyway, nasib baik sedap iced latte tu. Joe’s Pepperoni Pizza RM19Joe’s Kitchen MenuJoe’s Chilli DogAmar approves the pizza…