Pengalaman bersalin di DEMC

Since the first time I saw the Executive rooms in DEMC, memang agak berangan nak rasa tido satu malam kat situ…well, termakbul jugak permintaan tu sebab air ketuban dah pecah so memang kena admit…memang best ala-ala hotel and spa gitu…hehe…enjoy lah makan suma sebab tak beranak lagi kan…jom kita tengok interior dia dulu…

DSC_0022 [800x600] Single Executive Room – carpeted and Astro

DSC_0024 [800x600]Keadaan toilet yang awesome…look at the shower head

DSC_0026 [800x600] Ada fridge and safety box

DSC_0027 [800x600] Snack – coz I missed the lunch time…

DSC_0032 [800x600] My first meal (dinner)…ikan masak lemak with pesto tomato soup and caramel pudding as dessert…

DSC_0033 [800x600] Focus jap…

DSC_0036 [800x600] Breakfast – scramble eggs…yum!

DSC_0037 [800x600] Last scrumptious meal before I gave birth….my Amir enjoyed it so much!

The day my water broke, I was happily enjoying Aglio Oglio and Ice Chocolate in Marmalade then a colleague had to rush me back to office and I had to wait for my hubby to come and send me to hospital…then starts the string of hospital-food as featured here…hehe…(hospital food pun yummy ok…)

I gave birth time Maghrib and rasanya sakit sangat but it was worth it when I saw my little baby boy…

DSC_0067 [800x600] Baby Amar

After 3 days and 2 nites kat situ….I pun discharged….then the next day, tak sangka pulak DEMC ni ada pulak nurse datang rumah and check baby and me….kalau hospital kerajaan memang ada kan…rasa cam best pulak…yang datang tengok I was Puan Anita…dia datang siap ngan gadget-gadget dia and she drove a cute DEMC Kelisa……hehhee…

DSC_0001 [800x600] DEMC Home Care staff, Pn. Anita

Overall, we all memang berpuas hati dengan service yang DEMC provide…memang tip top especially nurse-nurse yang assist masa melahirkan….and of course Dr. Norleen yang amat cool dan penyabar…..and nurses kat nursery, and nurses yang jaga level 6….Thank you semua yang telah membantu we all kat Room 602.

20 scribz:

Iz Yahya said...

omg oleeeeeennnnn... macam hotel :) Berapa Alias bayar semua? ada tak 5k?

Almiraz said...

Tak sampai 5k....dalam 4k..tapi worth it lah...recommended..hehe...

Anonymous said...

Nak tanya.. i pon plan nak bersalin kat DEMC.. Kena book dulu ke? U dulu mcm mana? -Maya-

Almiraz said...

Hi Maya,

Bila dah admitted tu kena bayar deposit RM2k then bila nak discharge baru diorang kira balik, kalau ada excess, kena top up bayar and kalau tak, diorang akan refund pakai cheque.

Kira kalau u nak book bilik executive tu, kena bayar RM2k tu lah. I masa tu dh admit and masa tu pulak 18/10, tak ramai orang, paling ramai and c-sect on 20/10 hari tu...

Hope this answer helps...u Dr. Norleen jugak ke?

Anonymous said...

hi almiraz,

i plan to deliver at demc jgk.but i heard most docs akan prone to c-sect patients betul ke?coz i feel RM <5k is considered cheap.

lela of 7mths

Almiraz said...

Hi Lela,

Who is the Dr. yang prone to c-sect tu?...sebab Dr. I Dr. Norleen memang support normal birth all the way, kalau takleh baru buat c-sect..

Hari tu ramai patients yang nak c-sect sebab nak tarikh 20/10/2010 tu...

Yes, my bill hari tu mmg <5k itupun bilik executive, kalau u mampu try la bilik executive suite ke...

Anonymous said...

Thank u so much.. I dgn Dr. Mazita.. Plan nak stay 3D2N jugak.. Okay tak ye Dr. Mazita tu?

Almiraz said...

Dr Mazita I taktau la pulak sbb I ngan Dr. Norleen jer....but I think should be ok kot...

shilafaizz said...

hai, nak tanye u bersalin normal ke cser ye?

Almiraz said...

Shilafaizz: I Alhamdulillah bersalin normal...U pun kat situ ke?

shilafaizz said...

No, i delivered my girl kt SALAM, sek 19...Aug last year. service best but the price same jer dgn my fren yg bersalin kat DEMC..heheh. from that i bawak checkup my dotter kat DEMC je ngan DR Roliza..for next one (xtau bile :) ingat nak pegi DEMC..4k ye utk normal? u amik epidural ke? kwn i amik epidural 3300 je but juz stay 2D1N..

Almiraz said...

Shilafaizz: tak, i tak amik epi. Ambik ubat yg biasa tu jer ie pethidine but dr kasi 1 shot je. Sbb tu sakit lebih sikit kalau compare beranak yg first dulu...enjoy ur stay in DEMC, nti bolela bitau i how was it..

shilafaizz said...

hihii memang i akan pilih DEMC la for next time coz aritu my dotter warded kat demc..i jatuh chenta la ngan demc..hihii. ok next time i deliver sini i akan write my own xperience plak ye...

Anonymous said...

salam..hye sis..i plan nk deliver at DEMC..tp nk tahu cost dia..agak2 klo c-ser brapa cost dia ye? klo blh mmg nk bersalin normal in case lah kn...now i'm 7mnth...my baby songsang...doc kata hope msk 8mnth & 9mnth dia tak songsang if tak susah nk normal..

Almiraz said...

Hi anon, i beranak dh setahun lebih so i rasa harga sekarang naik sikit dari dulu kot...baru-baru ni my cousin bersalin sana c-sect (baby pun songsang since 7 mths), kosnya dalam 8k, bilik sama mcm i. Tp u boleh gi website dia tgk room rates n boleh call gak tanya2. At the same time try la ckp2 ngan baby suh dia pusing turun bawah...mana tahu dia dengar n dgn izin Allah mungkin boleh normal....

Xiet_Enigma said...

Salam Sis,
I tengah survey nak bersalin kt hosp mana. DEMC termasuk dlm list. hehe... my first son was kat SDMC. mmg best sgt and O&G specialist n paeds best.. tp mahal sgt la...

so nk tanya.just in case u tahu pasal Dr. Fairuz ashikin? is she OK? Dr. Norleen busy tak amek patient baru.huhu

tgk u punya makan i pun rasa berselera. penting kot makan time nk heal. hehe... but mcmner dgn yg lain2 cth dari segi nurse yg assist tu. dorang support breastfeeding tak?

and lastly, yg nurse datang tu under package or kita kena request? sgt menarik lah! :)

sorry ye banyak tanya pulak. thanks in advanc.e

Almiraz said...

Hi Xiet,

I taktau pasal Dr. Fairuz..yeke Dr. Norleen tak amik patient baru?...maknanya kalau I pregnant lagi will she take me?...*sad

Makanan tu masa belum deliver..ahaks...bedal dulu baru beranak heheh...

Nurse support breastfeeding I guess...tapi in my case, baby kena bagi formula sbb jaundice....

Nurse yang datang tu mmg dalam package, I tak request pun..mmg menarik kan?...u due bila?...

Xiet_Enigma said...

Ha'ah. Dr Norleen hanya maintain patient yg ada sekarang je. busy kan. but sometimes kalau doc terlalu bz pun susah jgk takut2 time kita nak deliver doc pulak takde :)

My EDD 22/10 inshaAllah :)

Thanks sis. Salam perkenalan

Almiraz said...

Xiet,

Salam perkenalan to you too...and all the best for your delivery...

wiefanz said...

Hi xiet, sama la due kita, pun plan kat DEMC with Dr. Fairuz. tu pasal google2 cari info.

Related Posts with Thumbnails