Anak DOLE

Everywhere in the news and youtube, we watched how Asyraf Haziq, a Malaysian student who was mugged and beaten by youths while on his way to a friend's for iftar. His jaw broke and had to be hospitalised.

This incident is not new to the UK, even when I was there, ramai Chavs [is a stereotype of certain people in the United Kingdom. Chavs are said to be aggressive teenagers, of working class background, who repeatedly engage in anti-social behaviour such as street drinking, drug abuse and rowdiness, or other forms of juvenile delinquency) - source: wikipedia].

Kalau kat Ireland, ramai anak DOLE (anak Dol) because they live on food stamps and social contribution money that residents in Ireland pay. They will keep on getting money. Diorang memang akan dapat duit dari kerajaan sebab kalau kerajaan tu nak kekal memerintah, kebajikan diorang ni takkan diabaikan.

Chavs ni selalu ada je lalu lalang depan rumah, buat bising pukul 3 -4 pagi. Diorang suka pakai baju tracksuit and hoodie. Kalau Chav perempuan suka gila pakai subang besar macam gelang boleh muat tangan (ala-ala Lily Allen).

One morning (around 3 am, my housemate saw in front of her own eyes, how these chavs pukul semua side mirrors kereta depan rumah kitorang termasuklah kereta dia. She could not do anything. Terdiam terpaku je. Nak keluar tengok pun gelap. Cuma bercahayakan lampu jalan and takut pulak kalau-kalau diorang tiba-tiba patah balik, kena belasah nanti. I was studying in my room masa kejadian tu berlaku and tiba-tiba dia lari-lari datang ke bilik I cerita pasal kejadian tu. Bila kitorang gi tengok dari bilik dia, tiba-tiba ada la sorang tu pandang atas ke arah kitorang. OMG OMG takut gile. Tapi nasib baik dia tak buat apa-apa, lagipun rumah dah kunci suma.

Esok pagi, semua gi tengok keta masing-masing. Keta jiran sebelah yang cantik tu pun kena.

Nissan 350Z Kereta jiran sebelah: Nissan 350Z

Normally bila balik keje, kena berhati-hati sangat supaya tak bertentang mata dengan mat saleh- mat saleh yang dahla mabuk, berbau busuk... takut sangat kalau-kalau kena mug ke, kena belasah ke, lagi-lagi kalau diorang kalah bola....Alhamdulillah tak pernah kena apa-apa walaupun ada kalanya memang high risk (jalan sorang, balik keje malam).

1 scribz:

Mohammad Alias said...

diorang ni budak-budak tak cukup umur yang tak pikir panjang dan tak kisah hal orang lain

Related Posts with Thumbnails