Strawberry Peach Trifle

After a few attempts, I am still not a fan of this dessert (sebab I tak makan sangat pun). However, I truly agree that it is the easiest dessert ever! Mainly because no baking is required at all. Sesuai untuk orang yang nak keje senang macam I ni kan...hehehe

I think you know how to make trifle. Its sooo easy. What I used:

DSC_0074 Peaches sliced (1 tin), Strawberries (ikut suka banyak mana)

DSC_0088 Custard

DSC_0087 Cream – dipukul

DSC_0093 Jelly (I use Nona brand, its easy and tasty)

DSC_0090 Strawberry swiss rolls (waduh, yang ini susah nak carik, tapi luckily I managed to order from a bakery nearby office).

DSC_0089 Topped with some strawberries – kasi cantik merah

Then, you know the drill, just suka hati lapis-lapis kan dia and chuck it in the fridge to cool.

3 scribz:

Izzy said...

oiii i tak reti la buat menda ni. Ajar la bebetul. Nak try ni, haha.. u punya bahan ada custard dan cream dipukul, tapi macam mana campurannya? (gigih nak belajar sebab takyah bakar, hehehe)

Almiraz said...

Izzy: Hahahaha...sorry I tak ajar betul2...I bagi cara2 kat sini je lah ek?...

Memula u susun swiss roll as a base..pastu u letak peach and strawberry atas susunan kek tadi. Letak sekali air gula tp jgn byk nti jadi lem lem pulak swiss roll u.

Pastu, masak Nona jelly tu sampai likat and tuang atas susunan u tadi. Pastu, u masak custard. I fail masak custard, my aunty tolong buat custard. You boleh beli yg instant brand weightwatchers pastu letak atas jelly tu (biar jelly keras dulu baru letak). Then u pukul cream and letak atas custard. Hiaskan dgn strawberry lebihan (kasi kaler merah2 baru cun). Dah tu je. Pastu u letak dlm fridge.

Pastu ngap!

Izzy said...

Yay!! i nak try buatlah nanti! Thanks Oleen

Related Posts with Thumbnails